Тематски дан „Другарство“

У оквиру Тематског дана „Другарство“, ученици 4.разреда (Илићево) снимали су емисију „Другарство“на основу датих теза:

1.Право, искрено, трајно другарство

2.Уништавање другарства, лажно другарство

3.Особине људи који су добри другови

4.Значај другарства за живот

Ученици су на овај начин развијали способности критичког мишљења, комуникацијске вештине, богатили речник и имали прилику да искажу стечена знања на претходним часовима.

https://www.youtube.com/watch?v=ZSyNYfc_cJM&t=3s&fbclid=IwAR2j1B3RnYBQ8fvbW_ekGxJh5jTYf8DZfqxodME-KeX__Sao0cVPyydHE0Q

 

Учитељица: Ивана Милошевић

НАШИ УЧЕНИЦИ У ПРОЈЕКТУ „Дворска канцеларија-коренсподенција у Српској деспотовини“

                       Ученици наше школе, предвођени наставником историје Оливером Вуковић укључени су у пројекат Дворска канцеларија – коресподенција у средњем веку који финансира Центар за промоцију науке (регионални центри у Крагујевцу и Ужицу).

Циљ пројекта је да ученици стекну знања о последњем периоду владавине деспота Стефана Лазаревића и о писмености тог доба – XIV век (облицима слова, стиловима писања, употреби пера, материјалима за писање, начинима обраћања лицима којима пишемо, употреби уметничких иницијала, цртању минијатура, коришћењу словенских бројева уместо арапских и римских, датирању догађаја по црквеним празницима и од стварања света). Стечена знања ће применити у писању писама појединим историјским личностима и старешинама значајних места средњовековне Србије, где ће, поред знања доћи до изражаја и њихова креативност у осмишљавању приче и тона писма.
Октобар и новембар су предвиђени за писање, а децембар за евалуацију и презентацију – предвиђен је сусрет путем скајпа где ће се ученици упознати и поделити своја искуства. Писма ће се слати поштом, а након сумирања утисака и искустава о радионици биће враћена тиму који је на њима радио. Након тога радови ће бити изложени у холу школе, а затим и у неком простору на нивоу града (писма наше и других школа из Ужица и околине).
Поред школа из Србије, учествоваће и српска школа из Будимпеште (која ће представљати угарског краља Жигмунда). Нашој школи је припала част да оживи трговачки и административни центар БОРАЧ-писаћемо 2 писама..
Иако ће носиоци активности бити ученици који су се пријавили на почетку године: Мина Ковачић, Ленка Поповић, Ема Вранић, Сара Јовановић, Теодора Миловановић и Катарина Јовановић, радионицама ће моћи да се придруже и остали ученици који су заинтересовани да помогну или посматрају.

Надамо се да ће ученици кроз овај пројекат сазнати више о култури коју баштине, и да ће се добро забавити.

 

https://dvorskakancelarija.wixsite.com/korespondencija?fbclid=IwAR1GDw2f1hXSeCm_EX6uYaWfI_Ih3ILQ1tqOTHLuidwu24A1MQKFiLKtxf4

Дечја недеља у Илићеву

У оквиру Дечје недеље ученици од 1. до 4. Разреда имали су групне, бројне активности:

  1. Израда плаката на тему „Другарство
  2. Музичке активности: Плес са балонима
  3. Друштвена игра „Човече не љути се“
  4. Спортске активности
  5. Маскенбал: Ученици су показали своју креативност и маштовитост и претворили се у јунаке из дечје маште.

Тијана Бајовић,Ивана Стефановић,Ивана Мићаковић,Ивана Милошевић

Tрадиционална сарадња са школом ОШ “Михаи Еминеску” из Питештија

Настављена је традиционална сарадња са школом ОШ “Михаи Еминеску” из Питештија, која траје већ 13 година. У време октобарских свечаности, у периоду од 18. до 22. октобра били су гости наше школе. Делегацију је чинило 10 ученика  и 5 наставника.

У оквиру посете настављена је реализација пројекта “Образовање кроз културу-пријатељи без граница“.

Ученици су били смештени у породицама наших ученика. Породице су топло примиле децу и организовале им пријатан боравак у нашем граду.

У школи је са ученицима реализована ликовна радионица. Пријатељство између Румуније и Србије приказано је кроз типографску игру бојених површина, где се комбинацијом алфабета и ћирилице долази до хармоничне слике.

Циљ ове размене, као и до сада, је развијање језичких компетенција, комуникација на страном језику, неговање мултикултуралности и учвршћивање пријатељства са друговима из Питештија.

Поред традиционалног присуства Великом школском часу, за наставнике је организован и целодневни излет. Посећен је природњачки музеј у Свилајнцу, Ресавска пећина, Лисине и манастир Манасија.

Дечија недеља

У оквиру Дечије недеље организована је хуманитарно продајна изложба чији је мото “Помозимо другу у невољи”.

Ноћ истраживача