Мултидисциплинарни час- Угледни час– Св. Лука, Halloween (Ноћ вештица), Allerheiligen (Обичаји са три говорна подручја)

 

  1. 10. 2018.год., у холу школе је у међусмени одржан заједнички час ученика 5., 6. и неких ученика 7.разреда. Тема је била упознавање ученика са три различита празника, које земље енглеског, немачког и српског говорног подручја славе на овај дан. Овој манифестацији су се придружили Тим за културну и јавну делатност школе и Хуманитарна секција, која је овом приликом продајом ученичких радова и папирних бундевица сакупила суму новца, која ће бити уручена ученику наше школе. На једном столу су стајали ученички радови на ову тему и бундеве разних облика, колачи, слаткиши и папирне бундеве које су ученици претходно обојили и на њима написали називе сва три празника.

Наставнице Невена Миловановић и Тијана Мијатовић Радомировић су пожелеле добродошлицу публици- ученицима, на енглеском и немачком језику и најавиле програм. Затим је група ученика 5. и 6. разреда отпевала песмицу на енглеском језику, коју смо  истовремено могли пратити на видео-биму. Док су певали приказивали су маске, које су претходно направили на часу ликовне културе.

Након песмице, ученик  6. разреда, Страхиња Златић,  испричао јеученицима о обичајима и култури сва три подручја стављајући акценат на то да се овај празник код нас слави као слава Св. Лука, који је иначе био лекар и поставио им питања, како би видео колико су упознати са истим. Страхиња је затим прошао у круг са бундевом и најавио ученике који су пролазили кроз публику и показивали цртеже најчешћих маски и изговарали називе истих на енглеском и немачком језику. Затим су кроз публику прошли ученици у најлепшим маскама.

Наставнице енглеског језика, Марија Димитријевић Милошевић и Невена Миловановић, најавиле су игрице које се на овај празник играју у земљама енглеског говорног подручја- Apple bobbing, такмичење у ношењу кашике са куваним јајетом и трка у џаковима. Групе ученика су се такмичиле а публика је навијала.

По завршетку активности наставница енглеског језика, Јелена Савковић, која је све време била задужена за техничку подршку манифестацији, позвала је ученике из публике да се послуже колачима, којим су нас почастиле маме неколико ученика, и да обилазећи круг погледајуученичке радове, које су могли добити донацијом 20-50 дин у хуманитарну кутију, из које ће новац бити уручен ученику наше школе. Ученици су затим наставити са слушањем музике и журком, до почетка часова.

Ученици су овом приликом упознали обичаје везане за три празника, лепо се забавили и учествовали у хуманитарној акцији. Исту активност препоручујемо и наредним генерацијама.

Реализатори манифестације:наставнице енглеског језика- Невена Миловановић, Јелена Савковић, Марија Димитријевић Милошевић, наставнице немачког језика – Ивана Николов, Тијана Мијатовић Радомировић,наставница музичке културе- Мануела Микићевић Стојковић, наставница ликовне културе- Анђелка Армуш, наставница географије- Јасмина Видосављевић, Тим за културну и јавну делатност школе, Хуманитарна секција