Јавни час: Представљање пројекта „Расти, расти пшенице!“

У уторак 02.04.2024. године у нашој школи одржан је Јавни час: Презентовање пројекта „Расти, расти пшенице“. На пројекту је радило 5 школа: „Станислав Сремчевић“, „Живадинка Дивац“, „Прота Стеван Поповић“, „Свети Сава“ и домаћин „Милутин и Драгиња Тодоровић“. Ученици су повезујући знања из различитих предмета кроз презентацију представили пројекат.

Ученици су повезујући знања из различитих предмета кроз презентацију представили пројекат „Расти, расти пшенице“. Кроз причу су нас водили ученици Наталија Петровић из ОШ “Станислав Сремчевић“ и Вања Борисављевић из наше школе. Најављивали су наизменично ученике школа који су представљали пројекат. Ученици су говорили су о историјском пореклу пшенице, представили експонате , географском пореклу. Упознали гледаоце са највећим произвођачима пшенице у свету и код нас. Говорили о њеном семену, расту, развоју. Приказали како су садили пшеницу, пратили њен раст, мерили дужину, податке представили табеларно и графички, рачунали средњу вредност, упоређивали резултате по школама и дискутовали о узроку одступања у неким резултатима.

О пшеници се говорило и на енглеском, немачком, француском. Рецитована је песма „О, класје моје.“ Мали велики песници су рецитовали своје песме на тему кључних речи из пројекта. Ученици 3/5 су кроз драматизацију говорили о обичајима и крсној слави. И на самом крају, сви ученици су отпевали песму „У Будиму граду“ уз пратњу на клавиру.
Поред ученика, часу су присуствовали директор наше школе, наставници који су учествовали у пројекту, представници педагошке службе из школа учесника.

Један диван час је за нама. Носиоци пројекта су наставнице физике Светлана Мијаиловић из ОШ“Станислав Сремчевић“ и ОШ“Живадинка Дивац“, Аница Смоловић из ОШ “Прота Стеван Поповић“, Соња Савовић из ОШ “Свети Сава“ и Наташа Милинковић из школе домаћина. Овим пута им се захваљујем, као и свим колегама и колегиницама који су кроз своје предмете и рад са ученицима обогатили овај пројекат.

Закључак је да су сви уживали у заједничком раду и успешној реализацији пројекта. Радујемо се некој новој идеји и новој сарадњи.