Други Фестивал науке „Ланац знања“

Аутор: Наташа Милинковић, наставница физике

У нашој школи се у понедељак 8. маја 2023. у периоду од 12 до 14 часова у холу школе реализовао Други Фестивал науке под називом „Ланац знања“. Стручно веће наставника физике, хемије и биологије је било организатор фестивала. Интересантне огледе, пројекте, као и своје практичне радове су приказивали ученици првог, другог, шестог, седмог и осмог разреда.
На Фестивалу је обележен Дан птица, представљено програмирање игрица, коришћење микробита, радионица из психологије, добијање биопластике, значај екологије, Теслин трансформатор, партије шаха и још пуно занимљивости.

Фестивал је почео у 12 часова у холу школе и за веома кратко време био је препун заинтересованих посетилаца, ученика наше школе од првог до осмог разреда. Посетили су нас и предшколци који су са нашим ученицима пажљиво слушали излагања ученика који су презентовали радове, експерименте, показивали моделе и радо сами учествовали у њима.
Дан птица је обележен изложбом кућица за птице које су ученици правили, а у позадини су се смењивале предивне фотогорафије природе са чаробним цвркутом птица. Ученици осмог разреда су посетиоцима помагали да посматрају под микроскопоми да се упознају са ћелијом.
Одељење 1/4 са учитељицом Светланом Андријанић се бавило екологијом, а ученици 2/5 са учитељицом Александром Чуровић су приказали шта су научили из Света око нас и Дигиталног света – вулкан, маслачак, рука робот.
Млади хемичари су приказали како се добија биопластика и како може да се користи низ интересантних огледа. Петар Панић, ученик 6. разреда воли хемију и са другарицом је приказао огледе попут Купус као индикатор, Дух из боце, Слоновска паста.
Ученици шестог разреда су приказали програмирање игрица, примењивање микробита и своја знања из математике са магичним триковима са коцкицама.
Млади физичари су представили Теслин трансформатором, електромагнетни воз и низ огледа из густине.
Најбољи шахисти су играли са заинтересованим посетиоцима партије шаха.
Успешан наступ на Фестивалу науке забележио је и Ученички парламент школе. Своје драге посетиоце парламентарци су дочекивали питањем – „Да ли баш увек верујете својим чулима?“.
Презадовољни смо представљањем, посетом и заинтересованошћу наших ученика и предшколаца на Фестивалу „Ланац знања“ и радујемо се новој прилици идуће школске године.