Посета делегације наше школе школи „Михаи Еминеску“ у Питештију

Аутор: Ивана Милошевић, учитељица

У периоду од 20. до 24. априла 2023. године, делегација наше школе коју је чинило 15 ученика, Ивана Милошевић-учитељица, Катарина Младеновић-психолог, Тамара Миловановић-професор енглеског језика, Јелена Поповић-председник Школског одбора и директор школе Драган Павловић посетила је школу „Михаи Еминеску“ у Питештију.
После трогодишње паузе изазване пандемијом корона вируса успешно смо наставили нашу дугогодишњу сарадњу са овом школом и успешно реализовали пројекат размене ученика.

20. априла је делегација у јутарњим сатима кренула пут Питештија и после дуге али пријатне вожње у вечерњим сатима стигла на одредиште. Уследила је веома срдачна добродошлица у школи. Ученици су смештени у домове својих вршњака што има за циљ развој њихових језичких компентенција, способност комуникације и сарадње, упознаваље других култура и различитих стилова живота. Наставници су смештени у хотел након чега је организована свечана вечера са колективом школе на којој је било веома пријатно и задовољство је било обострано што поново видимо драга лица наших старих, добрих пријатеља.

21. април је био школски дан. Делегација наше школе је обишла школу „Михаи Еминеску“ и упознала се са њиховим начином рада и разним новинама и иновацијама којима је школа обогатила свој простор. Посебно нас је одушевило предивно уређено школско двориште. Деца су припремила приредбу и извела разне музичке и рецитаторске тачке којима су нам представили своју традицију у културу. Посебно нас је гануло извођење песме „Тамо далеко“ на српском језику. Наши ученици су извели песму на румунском језику којим су одушевили домаћине. После приредбе кренули смо у музеј Голешти. Ученици су се упознали са разним историјским занимљивостима везаним за породицу Голешти и уживали су у разним креативним радионицама. 22. и 23. априла смо обилазили различите прелепе пределе у Румунији. Посетили смо Брашов, ски центар Поиана, музеј Вискари, замак Бран. Свако место је на нас оставило посебан утисак.

24. априла делегација се безбедно вратила у Крагујевац. Ученици су у Србију стигли пуни утисака. Презадовољни су гостопримством, љубазношћу својих домаћина, свиме што су током боравка видели и посетили тако да је на растанку било и суза.

Координатор Тима за међународну сарадњу,
Тамара Миловановић