Упутство о мерама заштите здравља ученика и запослених

Распоред наставе на даљину

Ученичке размене као највреднија искуства

Ученици и наставници Основне школе из Слоупа, Чешка Република бораве у Крагујевцу у оквиру програма ученичке размене са ОШ ”Милутин и Драгиња Тодоровић”. За заменика градоначелника града Слоупа, Владимира Чипека, директора школе Павела Дочекала, наставнике и ученике, Душан Алексић, члан Градског већа за образовање уприличио је пријем. Пријему је присуствовао Драган Павловић, директор Основне школе ”Милутин и Драгиња Тодоровић”.

До данас, у оквиру сарадње двеју школа, више од 400 ученика и двадесет наставника је учествовало у размени.

Захваљујући на пријему у Градској управи и срдачном дочеку, Владимир Чипек, заменик градоначелника града Слоупа је истакао да је програм размене резултат српско – чешког пријатељства.

Сарадња дуга 14 година заснована је на пријатељству и једно је од највреднијих искустава које смо понудили нашим ђацима, рекао је Павел Дочекал, директор Основне школе у Слоупу, Чешка Република.

Приликом посета Чешкој, наша деца су упознала начин живота чешког народа, једног од највећих градова у Чешкој Републици Брно, обилазили су Моравски регију као територију која је под заштитом УНЕСКО-а, упознали су се са природним лепотама. Деца су се увек враћала са пуно утисака, а неколико наших ђака је отишло на студије у Брно и тамо остали да живе и раде, казао је директор Павловић.

“Од снова до среће”- Нина Куч


18.9.2022.године у ОШ “Милутин и Драгиња Тодоровић” одржана је промоција збирке
песама наше ученице Нине Куч. Збирком песама “Од снова до среће”, Нина је
најнежније додирнула срца својих слушалаца и пробудила најдубља осећања.
Племените речи које је низала својим стиховима учиниле су да срећа свих присутних
буде неизмерно велика.

Ментор: Ивана Милошевић

Наградно путовање ученика верске наставе

У склопу Госпојинских свечаности које организује Саборни храм у Крагујевцу реализовано је наградно поклоничко путовање за ученике који похађају верску наставу и који су у току прошле године освојили ову награду учешћем на литерарном и ликовном конкурсу на задату тему.
Ученици наше школе, Сава Куч 7/4, Емилија Стефановић 6/2, Теодора Кувекаловић 5/4, Ружица Савић 5/4 и Душан Савић 2/4, су имали част да буду са још тридесеторо награђених ученика Основних и Средњих школа из Крагујевца и околине на овом заиста интересантном поклоничком и туристичком путовању.
Ове године је наградно путовање реализовано посетом грчких православних светиња Олимпске регије у трајању од 6 дана (03-07. септембра).
У склопу путовања посећена су следеће знаменитости:

 • Спомен обележије савезника Првог светског рата које се налази на улазу у Грчку, неколико
  километара од границе;
 • Манастир Св. Дионисија Олимпског (16-20 в.), у подножију планине Олимп;
 • Манастир Св. Петке римљанке, радионица икона, Манастир Преображење из 1388. (Велики Метеори),
  Манастир Варлам и панорамско разгледање Метеора;
 • Црква Св. Димитрија у Солуну;
 • Српско војничко гробље – Зејтинлик;
 • Цркву Св. Софије;
 • Манастир Свете Теодоре.
  Да се ученици не би уморили од напорног путовања, издвојен је један дан одмора који смо провели у хотелу Кронвел Платамон Ресорт у коме су ученици били смештени свих дана посете Грчке уз коришћење разноразних садржајa хотелa.

Ђакон Саша Павловић
Вероучитељ ОШ Милутин и Драгиња Тодоровић

Свечани пријем првака за школску 2022/23

Драги прваци, поштовани родитељи, старатељи и остали законски заступници,

Добро дошли у вашу основну школу коју сви од срца зову Милутин !

Свечани пријем првака у матичној школи је у среду, 31.августа у 18 сати у школском дворишту или хол-сали у зависности од временских услова уз забавни програм , имаћете прилику да упознате своје учитељице и учитеље.

Свечани пријем првака у одељењу у Илићеву је у четвртак , 1.септембра у 10 сати.

Срећан вам повратак у школу!

Директор школе:

мр Драган Павловић

Мај месец математике

У оквиру реализације манифестације “Маја месеца математике” ученици петог, шестог и седмог разреда и наставница ЈасминаЂорђевић учествовали су у Научном каравану на простору Силоси Београд 11.маја 2022. године. Ученици су присуствовали изложбама,предавањима, математичким представама и радионицама где су имали прилику да се сусретну са другим ученицима из 15 градова широм Србије и покрену мноштво нових разговора и идеја, чиме је подстакнута вршњачка едукација, откривен нов начин размишљања и међугенерацијско учење.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е У ВЕЗИ УПИСА УЧЕНИКА У I РАЗРЕД ШКОЛСКЕ 2022/2023. ГОДИНЕ

Поштовани родитељи,

 

Обавештавамо Вас да је почело пријављивање за упис деце у I разред Основне школе “Милутин и Драгиња Тодоровић” у Крагујевцу.

Упис у први разред школске 2022/2023. године обавезан је за децу која до почетка школске године имају најмање шест и по, а највише седам и по година /деца рођена од 01.03.2015. године до краја фебруара 2016. године/.

Деца која до почетка школске године пуне од 6 до 6 и по година, а чији родитељи желе да она пођу у школу раније, могу да се пријаве психологу школе за проверу спремности за упис у школу.

Школа може да упише и дете са подручја друге школе, на писани захтев родитеља а у складу са просторним могућностима школе.

Школа  Вам омогућава да пријаву за упис Вашег детета у први разред обавите на следеће начине:

1) Пријављивањем путем обрасца за пријаву који се скида са сајта школе, попуњава и школи се доставља на e-mail адресу: upisprvakamdt@gmail.com  или доноси школи.

Образац пријаве  за упис можете преузети на сајту школе овде.

2)У матичној школи можете преузети образац пријаве и исти попуњен вратити школи радним данима од понедељка до петка, од 08:00-18:00 сати, или у одељењу школе у Илићеву од 08:00-14:00 сати.

О заказивању тестирања и другим радњама везаним за упис, бићете накнадно обавештени.

Хвала Вам на указаном поверењу.

С поштовањем

Директор,

__________________

мр Драган Павловић

Отворена врата школе

Основна школа „Милутин и Драгиња Тодоровић“ одржала је Отворена врата будућим ђацима првацима 26.1. и 27.1.2022.године с циљем да представи деци и родитељима своје потенцијале, карактеристике и дочара вредност ове школе. Ученици су се на радионицама са учитељима и наставницима упознали са начинима рада и лепим учионицама школе, а родитељи су имали прилику видети видео материјале који су настали као резултат сарадње наставника и ученика, као и свих запослених. Увидели су да је циљ ове школе подстицај талената детце, сарадња са њима, креативност и подршка. Родитељи су имали прилику постављати питања директору, и боравак у школи провели су у пријатном амбијенту, уз разговор са запосленима и послужењу. Деца су одавала утисак одушевљења и среће због лепих доживљаја са учитељима и наставницима на радионицама.

„Живот нам враћа само оно што другима дајемо.“

Ученички парламент школе организовао је током децембра акцију прикупљања слаткиша и школског прибора  за новогодишње пакетиће. Захваљујући одличном одзиву, сто четрдесеторо ученика школе са радошћу дочекује новогодишње празнике.

Захваљујемо се ученицима и њиховим родитељима на солидарности и племенитости.

Како је некад рекао Иво Андрић: „Живот нам враћа само оно што другима дајемо.“

 

Верска настава у пракси

У оквиру извођења практичног дела верске наставе, ученици који похађају овај предмет су са својим вероучитељем у недељу, 05.12. 2021. год. присуствовали Светој Литургији на којој су се са осталим верним народом заједно причестили. 

Одласку цркви је претходио договор вероучитеља и директора школе око могућности извођења овог практичног часа верске наставе. Ученицима од петог до осмог разреда је на редовним часовима верске наставе објашњено како ће се понашати и владати у самом храму као и при доласку и одласку из њега. Посебно је скренута пажња ученицима да  о овом извођењу практичне наставе обавесте своје родитеље и уз њихово одобрење и са њима заједно дођу у Стару цркву. 

Око тридесетак ученика са својим родитељима је присуствовало служби Божијој и узело учешћа са осталим верним народом у певању литургијских песама и Светом причешћу. Свештенство Старе цркве је за ученике припремило пригодно послужење којим су се деца послужила након службе.

вероучитељ

ђакон Саша Павловић