Пројекти

Међународна сарадња

Основна школа „Милутин и Драгиња Тодоровић“ има дугогодишњу, успешну сарадњу са школама из Чешке и Румуније.

     Са школом “Михаи Еминеску“ из Пирештија сарађујемо пуних 13 година, од 2005. године. Више од 100 ученика  је путовало у Питести и више од 2/3 запослених. Такође исто толико гостију смо, са задовољством, угостили. Сваке године су деца са својим другарима из иностранства и наставницима радила разне креативне задатке на различите теме- екологија, поезија, фолклор и традиција различитих земаља….. Заједно су присуствовали Великом школском часу у Крагујевцу и Симфонији лала у Питештију.

  Дугогодишња пословна сарадња је прерасла у искрено пријатељство наших ученика и запослених, тако да је, прошле године, делегација наших ученика и наставника имала част да им хор рунунских ученика изведе песму „Тамо далеко“ на српском језику.

   Са школом из Слоупа из Републике Чешке сарађујемо пуних 10 година. Са њима смо, такође,  сарађивали на разним, интересантним пројектима. Заједно смо учествовали на дефилеу за Дан града и разним другим манифестацијама. Преко 200 наших ученика је путовало у Чешку у пратњи својих наставника.

   У последње 3 године активно сарађујемо са вртићем „Алтина“ из Питештија, што је прилика и за наше најмлађе ђаке, прваке и другаке да отпутују у Питешти.

   Овим путовањима награђујемо наше најбоље ученике, учеснике разних смотри и такмичења. Они тада бивају смештени у породицама својих вршњака и на тај начин упознају обичаје и традицију других народа, комуницирају на енглеском језику што има за циљ разнијане њихових комуникацијских вештина и толеранције.

   Посебно нам је задовољство када наши ученици, који нису били у прилици да пређу границу, због ових путовања први пут изваде пасош.

                                                                                     Тамара Миловановић,

                                                                      Координатор  Тима за међународну сарадњу

 

Сарадња са Предшколском установом Градинита Алтина из Питештија.

Одељење II 3 наставило је међународну сарадњу са другарима из Румуније, учешћем у пројекту Детињство и игре. Циљ пројекта је био учење нашег кола и традиционалне румунске игре. Ученици су исказали задовољство учешћем у пројекту.

 

Реализатори пројекта су учитељица Слађана Максимовић, професор енглеског језика Марија Димитријевић Милошевић и директор школе Драган Павловић.

Поклони за другаре из Румуније.

Посадили смо и дрво пријатељства.