Маријана Вељовић,једна од најпознатијих тениских судија у посети издвојеном одељењу у Илићеву

Крагујевчанка Маријана Вељовић посетила је 29. новембра ученике I, II, III и IV разреда  издвојеног одељења у Илићеву. Маријана припада групи  најбољих тениских судија у свету.Ученици су одгледали прилог о њој, након чега им се обратила. Говорила им је о свом детињству, значају образовања и огромном труду који је уложила како би остварила свој сан. Ученици су били весели и веома заинтересовни да упознају некога као што је она. И Маријана носи позитивне утиске из наше школе.

 

 

Представа

Наша школа је 26. новембра угостила Весну Станковић, глумицу Југословенског драмског позоришта, која је за ученике старијих разреда извела представу “Милунка…исповест о животу од прве пушке до прве метле“.

Милунка Савић, хероина српских ослободилачких ратова, отишла је у Први балкански рат преобучена у мушкарца, под именом Милун Савић да замени свог болешљивог брата. Целог живота имала је потребу да заштити слабе и угрожене. Једина је жена у свету одликована Француским Ратним крстом са палмом. Ово признање се, иначе, додељује само мушкарцима. Добила је и два ордена Легије части и многа одликовања од стране наше војске. Поред своје ћерке, подигла је и десетине деце из копаоничких села.

 

 

Српска народна орнаментика

У оквиру међународне просветне сарадње између ОШ „Михаил Еминеску“ из Питештија (Румунија) и ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“, организована је ликовна радионица на тему: Српска народна орнаментика, на којој су учествовали ученици из Румуније заједно са вршњацима из наше школе.

Посета библиотеци

Ученици 1.разреда су са учитељицама Даном Миленковић, Мирјаном Божовић и Иваном Милошевић посетили Дечји огранак библиотеке „Вук Караџић“
Ученици су учествовали у радионици „Био је рат, стао је сат“
Учланили су се у дечју библиотеку.

Кроз игру деца су се упознала са стваралаштвом Слобе Павићевића које се односи пре свега на 21.октобар, а намењено је деци.
Циљ је да се деца упознају са тим датумом, али и са трагедијом рата, његовим негативним последицама.

Нешто светлуца у мени

Нина Куч, ученица четвртог разреда одељења у Илићеву, 27.6.2019.године је у дворишту школе, промовисала своју прву збирку песама „Нешто светлуца у мени“.

Лагану игру речима и стиховима, вешто је четири године развијала њена учитељица Ивана Милошевић.
„…девојчица племенитог срца, широких схватања и очију које посматрају свет продирући у његове најдубље драгости, преточила је у своје стихове један малени живот са свим његовим најбитнијим елементима…“

Ивана Милошевић

Јесењи карневал

Ученици I, II, III и  IV разреда и  учитељице из издвојеног одељења у Илићеву , у оквиру Дечје недеље организовали су Јесењи карневал . Маске су биле веома креативне и уживали смо сви заједно у прелепом дану и Јесењем карневалу . Прошетали смо заједно до стадиона у Илићеву . Придружили су нам се и предшколци „Чуперка“ и били су одушевљени маскама и самом идејом.

Обележавање Крстовдана

У петак,27.09.2019. године ученици I,II,III и  IV разреда издвојених одељења у Илићеву  су са учитељицама: Аном Савић,Мајом Кувекаловић,Иваном Мићаковић и Иваном Стефановић поводом празника Крстовдана, дана када је пронађен Часни крст,посетили цркву Светог апостола Томе у Илићеву и присуствовали литургији.

АКТИВНОСТИ У ТОКУ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ

 

 

Понедељак, 7.октобар 2019. Године

 

РАДИО ШКОЛА; ПРЕЗЕНТАЦИЈА

Радио школа поздрав

Овогодишњи мото Дечје недеље гласи ДА ПРАВО СВАКО – ДЕТЕ УЖИВА ЛАКО.

Деца од 1. до 4. разреда су се кроз презентацију, коју прате фотографије и стихови,  упознала са правима, али и обавезама деце.

 

Уторак, 8.10.2019. године

ДЕЧЈЕ СТВАРАЛАШТВО – ЕСТЕТСКИ КУТАК

Ученици ду правили свој одељењски плакат мотивисани стиховима презетације, под називом

ЗЕМЉА КОЈА ПОШТУЈЕ ДЕЧЈА ПРАВА, БИЋЕ ЗАУВЕК СРЕЋНА, А ЊЕНА ДЕЦА ЗДРАВА“

 

Среда,  9.10.2019. године

СПОРТСКИ ДАН

1.и 2. разред – Полигон препрека

  1. и 4. разред – Између две ватре

 

Четвртак , 10.10.2018.године

ДЕЦА – ЧИТАЊЕМ И ДРУЖЕЊЕМ ДО ПРАВИХ ВРЕДНОСТИ

Пријем првака у библиотеку (школску/дечју библиотеку)

Поклон  књига  библиотеци (неколико ученика из одељења, у складу са могућностима деце)

 

Петак, 11.10.2019.године

ЗДРАВИ СТИЛОВИ ЖИВОТА и КУТИЈА ПРИЈАТЕЉСТВА

Посета др медицине, Неде Николић. Презентација у холу школе о здравим стиловима живота. Разговор са ученицима.  (14 45h)

Одељењске кутије пријатељства: Ученици су упутитили одељењским старешинама и својим другарима из одељења поруке „Волео/ла бих да учитељи/наставници/другари знају…

 

Координатор Дечјег савеза

Ивана Милошевић

Мали и велики песници у Крагујевцу

 

Први пут у Крагујевцу је, у организацији удружења „Где су књиге, нема бриге“ у Књажевско-српском театру, одржан Фестивал дечјег песничког стваралаштва „Желим да будем дете“. На Фестивалу се такмичио 51 ученик из 11 крагујевачких основних школа.

Пред препуном салом деце, на бини Књажевско-српског театра смењивали су се мали рецитатори. Лепо бираним речима, крагујевачки основци такмичили су се у две категорије: млађи и старији песници.

Рецитовала су и деца која се нису такмичила али и озбиљни мали писци, а међу њима Нина Куч, која је са једанаест година издала и своју прву збирку песама.

„Мене је подстакла моја учитељица, она нам је задавала задатке да пишемо песме, и ја сам сама наставила у слободно време да пишем“, наводи Нина Куч.

Покретач манифестације је крагујевачки писац за децу Александар Јањушевић, а придружили су се и остали дечји писци суграђани са истом жељом да деца Крагујевца добију такав фестивал.

Домаћин фестивала била је песникиња Виолета Јовић, која је и уметнички директор Фестивала дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу у Нишу „Медијана“.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/3687874/mali-i-veliki-pesnici-u-kragujevcu.html