Еколошка секција

29. новембра 2017. године у школи је реализована активност ,,Презентација маски и декоративних предмета од рециклираних материјала. У изради и презентацији маски и предмета учествовали су ученици од првог до осмог разреда, иначе чланови ,,Еколошко- естетске секције“ и задуженинаставници. Манифестација је имала завидан одзив и велики број производа, на задовољство свих ученика и запослених у школи.

Радионица у сарадњи са Еко-фан кампом Крагујевац

 

17.децембара 2017. године, ученици наше школе, чланови Еколошко-естетске секције млађих разреда и одељење IV3 су учествовали у пројекту који су организовали волонтери Еко fun кампа.

Волонтери овог удружења су заједно са ученицима наше школе водили једнодневну ,,академију“ о важности очувања шума и животне средине. Академија су чиниле предавања, радионице и игрице у матичној школи у трајању од 60 минута, акцију садње дрвећа у Ботаничкој башти града Крагујевца и вечерњу презентацију целог догађаја од стране деце на Природно-математичком факултету.

Акција је међународног карактера и истовремено је реализована на два континента у три земље- Европа- Србија ( Крагујевац) и Немачка ( Хановер) и Африка- Малави ( Блантајер).

Деца су кроз ову једнодневну активност научила колико је брига о очувању природе значајна за очување свих нас.

Бoжић у земљама српског,енглеског и немачког говорног подручја

Традиционално су и ове године ученици 6. и 7. разреда презентовали божићне обичаје из Србије, Енглеске (Америке), Немачке (Аустрије, Швајцарске). Ученици су донели колаче и написали рецепте на сва три језика и упоређивали обичаје. На овај начин провежбали смо императив и упознали обичаје различитих култура.

Међународна сарадња

У оквиру међународног уметничког пројекта “Пријатељ без граница” и “Отворена врата” ученици Основне школе “Милутин и Драгиња Тододровић” из Крагујевца, заједно са наставницом ликовне културе Анђелком Армуш, посетили су Пољску, град Бидгошч. Ученици из ова два града учествовали су у ликовним радионицама на тему “Отворена врата пријатељства”. Том приликом у оквиру горе наведеног пројекта, отворена је изложба њихових радова у АРТХОЛ Галерији ДК5.

http://www.tygodnikbydgoski.pl/kultura/otwarte-bramy-serbscy-uczniowie-na-wernisazu-w-fordonie

Посета куће проте Милоја Барјактаревића

У ченици II₁ и  II₂ одељења су 14. новембра са учитељицама  посетили Народни музеј у улици Светозара Марковића- кућу проте Милоја Барјактаревића.

Ту су видели  изложбу „Фотографије детињства – 16 прича“ аутора Наташе Николић  уз веома занимљиву и исцрпну причу кустоса музеја. Причама су описани обичаји везани за рођење и детињство у прошлости. Затим су обишли сталну поставку – „Градска кућа крајем 19. и почетком 20. Века. Ученици су уживали у занимљивој причи кустоса и показали велико интересовање за обе поставке.

У повратку су ученици поновили и применили знања о саобраћају, насељу и орјентацији у простору.На овај начин је остварена корелација свих наставних предмета , посебно Народне традиције и Света око нас.

 Ученици су се у школу вратили са проширеним знањем и пуно лепих утисака .

           Одељењске старешине:  Весна Анђелић и Мирка Думић

Фестивал науке у Београду

15.12. 2017. посетили смо 11. Фестивал науке у Београду под називом „Један на један“. Посету је организовало Стручно веће наставника физике, хемије и биологије, а шта смо све видели и научили можете погледати овде: https://drive.google.com/file/d/1zt25UBD-QaXDkfmuTfue9dSNFypZ8-SK/view?usp=drive_web

Верица Павић, наставник биологије,

Оливера Чубровић, психолог,

Наташа Милинковић, наставник физике